A trecut oceanul: racheta care ar trebui să te sperie, testată de Pentagon
Dacă vrei să-ți faci o idee despre abilitățile militare ale Statelor Unite ale Americii, este suficient să ai în vedere un test recent comunicat de Pentagon.
Pe parcursul zilei de ieri, oficialii Pentagon au concluzionat cu succesul testul realizat cu o rachetă balistică intercontinentală. Ca referință, în trecut, astfel de creații erau doar în stadiu de proiect, iar posibilitatea de trece oceanul era doar un vis frumos pentru autoritățile de la Washington.
Racheta face parte din programul Minuteman III și vine echipată cu trei focoase. Lnasarea a fost realizată de către militari de la bordul unui post de comandă aerian. Racheta a fost lansată la ora locală 00:21 (07:21 GMT) de la baza aeriană Vandenberg din California şi a parcurs circa 6.760 de kilometri pe deasupra Oceanului Pacific. La final, a căzut în mare în apropiere de atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat Forţele aeriene americane printr-un comunicat de presă.
Experimentul care a făcut valuri la nivel global a mai însoțit de o veste importantă. Specialişti ai US Air Force se aflau la bordul unui Boeing E-6, un avion derivat din Boeing 707, capabil să comunice cu întreg comandamentul militar, pentru a ‘demonstra eficacitatea şi fiabilitatea acestui comandament aerian’.
Este foarte important de reținut că racheta folosită în testul devenit viral nu era armată. Cu alte cuvinte, nu exploda la impact, chiar dacă a fost echipată cu trei ”vehicule de intrare” și focoase care conțineau fiecare cât un cap nuclear al unei IBCM, se mai arată în comunicatul US Air Force.
‘Minuteman III are 50 de ani, iar continuarea testării acesteia este esenţială pentru a-i asigura fiabilitatea până în anii 2030, când va fi implementat succesorul Minuteman, programul GBSD (Ground Base Strategic Deterrent)’, a menţionat colonelul Omar Colbert, responsabil cu testele, citat în comunicat. În final, Minuteman III este singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al SUA din 2005 și până în prezent. Cea mai recentă iterație este instalată în silozuri de lansare repartizate la trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.
Deși testul pare să fie o declarație de război pentru mai multe țări importante cu care SUA se află în conflict, realitatea pare să fie cu totul alta. Având în vedere contextul actual, forţele aeriene americane au precizat că acest test era planificat de mai multe luni şi nu reprezintă ‘niciun fel de răspuns sau o reacţie la evenimente din lume sau tensiuni în regiune’.